Speta:
Angajata A lucreaza la angajatorul B, crede ea cu CIM. Ramane insarcinata, solicita angajatorului concediu prenatal, dar acesta ii spune sa mearga la CAS sa achite ea in numele lui, "darile", urmand ca ulterior el sa faca actele legale. El nu se mai duce deoarece nu a inregistrat CIM cu A, iar acesteia nu i-a dat un exemplar. A merge la CAS, achita cu contract individual CAS-ul, apoi afla ca B nu i-a incheiat CIM inregistrat la ITM. A il da in judecata pe B pentru a se stabili ca a avut calitatea de angajat cu x salariu pe perioada y. A il da in judecata imediat ce nu s-a mai dus la serviciu din acest motiv - lipsa CIM. A naste dupa doua luni un copil si nu s-a mai angajat de la data plecarii de la B. Intre timp, B intra in lichidare. A obtine o hotarare definitiva si irevocabila privind recunoasterea statutului de angajat la B abia in februarie 2009.
Acum vrea sa obtina indemnizatie de crestere a copilului si somaj dar indemnizatia i s-a refuzat pentru ca nu a facut dovada faptului ca a obtinut venituri salariale 12 luni anterior nasterii copilului, iar somaj i se acorda numai din februarie, data depunerii cererii.
Intrebarea este: in anul 2008, anterior nasterii copilului, in cele doua luni, ea nu putea solicita somaj pentru ca nu putea face dovada ca a lucrat, si nu putea munci pentru ca a avut o sarcina mai grea.
Am vorbit la agentia care aproba acordarea dreptului la indemnizatia de crestere a copilului si mi-au recomandat sa introduc o actiune in instanta prin care sa se constate ca prin situatia creata independent de vointa reclamantei, acesteia i s-au incalcat niste drepturi constitutuonale, astfel incat sa solicitam ca instanta sa constate suspendat termenul de a cere dreptul la indemnizatie si la somaj pana la data la care aceasta putea efectiv sa-l solicite, adica in februarie 2009. Am depus in termenul legal o contestatie la agentia care a respins cererea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului pe motiv ca nu face dovada ca a lucrat cel putin 12 luni anterior nasterii copilului, si am solicitat ca aceasta sa fie solutionata dupa solutionarea acestei actiuni.
Daca lui A i se acorda somajul imediat ce a avut loc desfacerea CIM care, pe baza hotararii judecatoresti, a fost incheiat pe durata determinata de 18 luni, aceasta ar fi avut 12 luni de stagiu asimilat veniturilor salariale, constituit din 10 luni lucrate cu CIM si doua luni de somaj.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns:
Corina Capotã , Avocat
13:34, 6 Septembrie 2009