avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare termen cerere indemnizatie crestere copil ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare termen cerere indemnizatie crestere copil si somaj

Speta:
Angajata A lucreaza la angajatorul B, crede ea cu CIM. Ramane insarcinata, solicita angajatorului concediu prenatal, dar acesta ii spune sa mearga la CAS sa achite ea in numele lui, "darile", urmand ca ulterior el sa faca actele legale. El nu se mai duce deoarece nu a inregistrat CIM cu A, iar acesteia nu i-a dat un exemplar. A merge la CAS, achita cu contract individual CAS-ul, apoi afla ca B nu i-a incheiat CIM inregistrat la ITM. A il da in judecata pe B pentru a se stabili ca a avut calitatea de angajat cu x salariu pe perioada y. A il da in judecata imediat ce nu s-a mai dus la serviciu din acest motiv - lipsa CIM. A naste dupa doua luni un copil si nu s-a mai angajat de la data plecarii de la B. Intre timp, B intra in lichidare. A obtine o hotarare definitiva si irevocabila privind recunoasterea statutului de angajat la B abia in februarie 2009.
Acum vrea sa obtina indemnizatie de crestere a copilului si somaj dar indemnizatia i s-a refuzat pentru ca nu a facut dovada faptului ca a obtinut venituri salariale 12 luni anterior nasterii copilului, iar somaj i se acorda numai din februarie, data depunerii cererii.
Intrebarea este: in anul 2008, anterior nasterii copilului, in cele doua luni, ea nu putea solicita somaj pentru ca nu putea face dovada ca a lucrat, si nu putea munci pentru ca a avut o sarcina mai grea.
Am vorbit la agentia care aproba acordarea dreptului la indemnizatia de crestere a copilului si mi-au recomandat sa introduc o actiune in instanta prin care sa se constate ca prin situatia creata independent de vointa reclamantei, acesteia i s-au incalcat niste drepturi constitutuonale, astfel incat sa solicitam ca instanta sa constate suspendat termenul de a cere dreptul la indemnizatie si la somaj pana la data la care aceasta putea efectiv sa-l solicite, adica in februarie 2009. Am depus in termenul legal o contestatie la agentia care a respins cererea de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului pe motiv ca nu face dovada ca a lucrat cel putin 12 luni anterior nasterii copilului, si am solicitat ca aceasta sa fie solutionata dupa solutionarea acestei actiuni.
Daca lui A i se acorda somajul imediat ce a avut loc desfacerea CIM care, pe baza hotararii judecatoresti, a fost incheiat pe durata determinata de 18 luni, aceasta ar fi avut 12 luni de stagiu asimilat veniturilor salariale, constituit din 10 luni lucrate cu CIM si doua luni de somaj.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:34, 6 Septembrie 2009
Cele 2 luni de somaj sunt asimilate stagiului de cotizare, daca le obtine.
Da, corect. Tocmai asta vrem sa obtinem, dar nu am mai intalnit o asemenea speta si nu stiu daca instanta poate suspenda termenul pentru depunerea cererii indemnizatiei de somaj si a cererii indemnizatiei de crestere a copilului. Pentru ca, odata obtinuta o astfel de hotarare, cele 2 luni lipsa vor fi considerate ca fiind in somaj si, implicit va primi indemnizatie de crestere copil.
S-a mai intalnit cineva cu o astfel de speta? ;)
Am reusit. Astfel, dupa obtinerea unei hotarari prin care s-a recunoscut calitatea de angajat a clientei, ulterior incetarii contractului de munca, am introdus o actiune impotriva AJOFM prin care am solicitat repunerea in termenul de introducere a cererii de somaj in cele 30 de zile de la incetarea CIM, ca urmare a faptului ca era culpa exclusiva a angajatorului si obligarea AJOFM la inscrierea calitatii de somer in carnetul de munca de la incetarea raporturilor de munca si acordarea drepturilor de somaj retroactiv.
Simultan, am depus cerere de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului si a alocatiei de copii. S-a respins acordarea indemnizatiei pentru stagiu incomplet, am facut contestatie si am solicitat suspendarea solutionarii contestatiei pana la solutionarea irevocabila a actiunii indreptate impotriva AJOFM.
Dupa castigarea procesului, am depus la AJPPS o copie de pe hotarare si am solicitat acordarea indemnizatiei de crestere copil care s-a acceptat dupa ce AJOFM a emis o adeverinta tip din care rezulta suspendarea acordarii indemnizatiei de somaj.
Toate aceste demersuri au durat un an de zile, dar a meritat. ;)
:offtopic:
cora2006:
Stimata colega si prietena,
Ati facut un lucru extraordinar si va felicit din toata inima!
Aveti o mare satisfactie profesionala si sunteti mandra de asta! Si, pe buna dreptate!
De ce oare trebuie ca un justitiabil sa piarda atata timp ca sa i se faca dreptate?
Ma gandesc aici si la instituirea jurisprudentei ca izvor de drept in Romania.
Vedeti cate sentinta diametral opuse, in aceeasi speta, sunt in Romania! Si ma refer, pentru ca stiu ca exista, la sentintele pentru includerea in baza de calcul pentru pensie a unor sporuri si venituri pentru care s-a platit CAS, la vremea respectiva. Unii judecatori le accepta, altii nu!?
Va felicit inca o data si va doresc sa aveti cat mai multe astfel de satisfactii!
cora, felicitari!
=D> =D> =D>

si multumim ca ai postat demersurile tale, si succesul obtinut.
Este imbucurator sa stim ca se poate!
Si este util poate pentru multi care au sittuatii asemanatoare!

:bow: :vishenka:

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna ziua, Din luna martie m-am angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, iar in luna septembrie am nascut. Am fost in concediu de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului dupa somaj cuchio cuchio daca urmeaza sa fiu somer si in perioada somajului o sa raman gravida ,. am dreptul la indemnizatie si cum se calculeaza aceasta ? multumesc (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - contract munca perioada determinata. Rrrrmmmm Rrrrmmmm Daca mama are contractul de munca pe perioada determinata de 1 an, urmand sa nasca cu cateva luni inainte de expirarea acestuia, poate sa beneficieze de ... (vezi toată discuția)